Pirmā nedēļa/First week

Tad nu tā! Beidzot sadūšojos sākt rakstīt. Kāpēc sadūšojos? Jo datorā nav garumzīmju, turklāt negrib īsti strādātkstu no telefona. Pie tam šis raksts būs gan latviski, gan angliski, jo man ir plašs draugu loks, kuri runā dažādās valodās, bet, kas par mani interesējas. :) Paldies jums, mīļie! :* Man. ūsu ļoti pietrūkst!
So here we go! Finally I started to write, and it will be a bit hard as my computer doesn't have Latvian letters. nymore and I am writing from phone, because my computer doesn't want to work very well. And yes, this post/article will be in Latvian and English because I have a lot of diffrent language speaking friends who wants to know how I am. Thank you! :* and I miss you all!

Un tad nu par visu pēc kārtas...
Kādā jaukā rītā nolēmu, ka es gribu doties prom, mainīt vidi un darīt kaut ko tādu, ko jau sen vēlos. Tad nu nolēmu, ka piepildīšu savu sapni un būšu au pair. Meklējumi bija spraigi un daži no jums zina, ka bija arī neveiksmīgi brīži, kad gribējās jau atmest ar roku šai lietai, bet galu galā es saņēmos un nolēmu - es braukšu! Sāku domāt, uz kurieni es īsti gribētu braukt. Kamēr es tā sapņoju, atvēru e-pastu un ieraudzīju darba piedāvājumu Šveicē. Un šis nu bija brīdis, kad rakstu vai zvanu (vairs jau nespēju atcerēties, slikta gan tā atmiņa uz vecumu) mammai un prasu, ko darīt. Gribu braukt, bet drusku tomēr vēl veselais saprāts tur pie zemes, cik nu pie zemes var turēt, ja dzīvo devītajā stāvā. :) un kā jūs domājiet, ko mamma saka, vai pietur arī pie zemes? Nē! Citēšu mammu: "Ja gribi, tad brauc! Ja nē, tad izdzēs savu profilu, nemeklē vairs piedāvājumus un viss!.... Bet zinot tevi, tu nespēsi nosēdēt mierā, tāpēc necenties nosēdēt uz diviem krēsliem."
So about everything from the beginning...
It was a nice sunny morning, and I decided that I want to change things around me and to do something that I really wanted already a loooong time ago (more than 4 years already). So I decided that I finally will try to be an Au Pair. I tried to search quite hard and some of you already know that I had bad moments when I wanted to stop this searching, but I didn't give up, and decided  - I will do it! I started to think where I would like to go, because all world was open to me. And while I was thinking I opened an e-mail and saw that I have got an e-mail from family in Switzerland. This was the moment when I wrote or called (I am getting too old, that I can't remember exactly) and asked what to do. I told her that I want to go, but I still have my common sense and it holds me at the ground (as much as it can hold at the ground if I live in 9th floor). And what do you think my mum says? Does she keeps me at the ground too? NO! I will try to qoute my mum: "If you want - go! If not then stop your searches, delete your profile and live further as you do, but as I know you very well, you won't sit still about it. So don't try to sit on two chairs."

Tad nu lūk šājā brīnumainajā trešdienā es uzrakstīju pozitīvu atbildi uz piedāvājumu un devos uz darbu, šokēju savu superforšo priekšnieci un uzrakstīju atlūgumu. Drusku žēl protams šķirties no darba, kas tiešām patīk un doties pretī nezināmajam. Bet! Kas neriskē, tad nedzer šampanieti. :) un no nākamās pirmdienas jau biju bezdarbniece :D ne uz ilgu, protams.
So in this wonderful wednesday I wrote a positive answer to this family and went to my work to give some shock to my supercool boss and write resignation from my work. It was sad to quit from a job, that I really like and to go in totally other direction to unknown family and so on.. but.. the one who doesn't take a risk, doesn't drink a shampaigne. and from next monday I was without a job (not for long :D)

Norisinājās sarunas ar ģimeni jeb jaunajiem darba devējiem, gan sarakstoties e-pastā, gan sazvanoties pa telefonu. Tiku intervēta dikti un pamatīgi. Viena saruna norisinājās piektdien pirms devos uz vilcienu, lai dotos uz Madonu. Un otra vilcienā, protams, tieši brīdī, kad jākāpj ārā un visi trokšņo. Bet madonieši sarosījās un ieklausījās. Turpmākās dienas mēs sarakstījāmies un sazvanījāmies. Svētdienas vakarā, kad atbildēju ar pārsteidzoši labu atbildi uz pēdējo un svarīgāko jautājumu, es sapratu - esmu dabūjusi šo darbu! Otrdien nopirku biļeti (un devos to nosvinēt ar gardo medalus kausu, jo uz kādu laiku man par to vien būs tikai atmiņas un sapņi) un joprojām nespēju noticēt, ka došos uz Šveici. Sākās trakākais posms - gaidīšana un mantu pakošana :) 
I had conversations with family or my new bosses in the e-mail and got phone calls from them as well. I had quite hard interviews. First call was just before I went to train to Madona and the other one was exactly at the moment when I need to get out from train and everyone is noisy and I can't hear very well. Later we had more emails and calls and on Sunday when I answered right to their last and the most important question. I knew - I have got this job! On tuesday I already bought the airplane ticket and went to celebrate with a glass of delicious honeybeer, because I won't get it in Switzerland. I still can't believe that I am going to live in Switzerland. waiting and packing the bags is the worst in all this :)

Te būs neliels saīsinājums..Tikšanās ar draugiem, rudens ķeršana Siguldā, trakā mantu pakošana un jauna frizūra... Tiešām traks un pārsteigumiem pilns laiks manā dzīvē. Bet patīkams visnotaļ. :) un tad vēl protams atvadu ballīte, kas sākās ar sarunām, dzērieniem, dāvanām un atjautības uzdevumiem Latvijas 1. Rokkafejnīcā un turpinājās ar dejām klubā Space dog, kur mūs izklaidēja Dj Egons Reiters. Sanāca atvadīties gan no veciem draugiem, gan pavisam nesen iegūtiem, kā arī atvadu vakarā sastaptiem :) Super! 
Here I will make a little shortcut :D I had a lot of meetings with my friends, went to Sigulda to enjoy Autumn, packed my bags and got new hairstyle. It was crazy time with a lot of surprises in my life. But I enjoyed it :) Then I had goodbye party that started with drinks, gifts and talks about Switzerland at Rockcafee and went on with dances in a bar called Space Dog, where there was Dj Egons Reiters. I got to say goodbye to old and even to some new friends, that I just met at this evening :) Super!

Pēc gulētām trim stundām, kuru laikā tāpat satraukumā nespēju īsti iemigt, cēlos, lai sagatavotos lidojumam un sapakotu atlikušās mantas. Kā izrādījās, man to ir dikti daudz! Galu galā atbrauca mana foršā ģimenīte un palīdzēja. Mamma ir daudz lielāks profesionālis pakošanās jautājumos. Nezinu kā, bet mums tas izdevās :)
After a party I slept about 3 hours, because I was too excited and I still needed to pack a lot of things. I didn't knew that I have got so much things! But my cool family came and helped. My mum was packing my things like a pro. (I needed to move out of my apartment, so I really had to pack a loooot of things) I don't know how, but we did it in time. 
Brauciens uz lidostu bija interesants - manu mantu paku pilna mašīna un piekabe, koferis klēpī un satraukums par kilogramiem koferī. Lidostā, nosverot somas, laimīga uzelpoju, jo bija 19 un 7 kg atļauto 20 un 8 kg vietā, nekas nav jācenšas izņemt. Atvadījos no savas ģimenītes un no manas Rūtas (piedod, Gustav, viņa ir mana jau 10 gadus un paliks manējā vienmēr :p). Izgāju cauri visām pārbaudēm un nopirku Rīgas balzāmiņu dāvanai, kā arī citus našķus no Latvijas, un devos gaidīt savu lidmašīnu. Apkārt man bija vesels bariņš zviedru un varēju, klausoties viņu sarunās, atcerēties zviedru valodu un pagājušā gada augustu, kad devos uz Burosu un nesapratu ne nieka no tā, ko viņi runā. 
The way how I went to airport was quite interesting. The car was full of boxes with my things and the trailer too, so I was sitting with my big flowered suitcase on my knees :D and stressed about the kilos in it. But I calmed down when I put my bags on control weighters and I had 19 and 7 kg instead of allowed 20 and 8 kg. So everything was fine. Then I said goodbye to my family and to my Rūta (Sorry, Gustavs, but she is mine already for 10 years and she will always be mine :p) I went through all controls and got Riga Black Balsam and other nice and delicious things as a present from Latvia and went to wait for my plane. There were a lot of Swedes around me and I remembered the time a little bit than a year ago.. last August when I went to Boras and didn't understand a word from what they are talking. and now Swedish seems not so hard..
Kamēr es tā jauki sēžu, tikmēr sākas mans lidmašīnā kāpšanas laiks, dodos uz vārtiem, un pēkšņi redzu, ka lidmašīna dodas uz Parīzi. Es jau nevaru iztikt bez visādiem starp gadījumiem, savādāk jau tā nebūtu es :D tad nu steidzīgi devos līdz sarakstam un atklāju, ka mainīti vārti pie kuriem būs lidmašīna uz Cīrihi. Dodos pie nākamajiem, bet arī tur uzrādās Parīze, jautāju informācijas punktā un viņi apstiprināja, ka jābūt pareizi. Kamēr dodos diezgan steidzīgi atpakaļ, tikmēr tiek paziņots, ka mana ļodenīte kavēsies... Prieks kur tu rodies, es jau tā gana satraukusies par visu. Bet nenācās pārāk ilgi gaidīt un viss nokārtojās. Sēdēju lidmašīnā un stresoju tālāk vai mani sagaidīs, vai ģimene būs forša, vai spēšu saprasties, vai man būs daudz jārunā vāciski, ko es protams nemāku. Šķirstīju vācu valodas sarunvalodas vārdnīcu, bet nogurums deva savu un es iemigu lidojot! Pamostoties redzēju spožu sauli un kā gar logu aizlido cita lidmašīna. Aiz manis sēdēja sieviete ar mazu meiteni, kas visu laiku runāja man nesaprotamā valodā un tas man radīja vēl lielāku stresu, ka nespēšu neko saprast. 
While I am sitting and chillin, I need to go to my plane, I am going to gates but then I notice that this plane goes to Paris. Well, I just can't go somewhere without any troubles. Otherwise that wouldn't be me :D So I went quite fast to the plane list and saw that the gates are changed. I went to those gates and it says Paris as well. I was running to information board and they said that it should be right one. And then there was announcement that says my plane is a little bit delayed. So I was already stressed about family and so on and now about plane as well, but I didnt need to wait too long. Then I was sitting in plane and stressed about family, about the German language (because I knew just some polite phrases and there will be Swiss-German language). I was trying to read my Latvian-German conversation dictionary, but as I was so tired from last night I felt asleep in plane :D crazy. When I woke up I saw that a sun is shining and another plane is passing by. There was a women with her doughter sitting behind me and they spoke in weird language that stressed me again :D

Un tad skanēja paziņojums par nolaišanos. Es gandrīz sāku raudāt no satraukuma. Un skats nolaižoties vienkārši pasaka! Izņemot brīdi, kad bijām tik zemu, ka likās, ka aizķersim kokus vai mājas. Pāris aplausu nolaižoties, un pa logu paveras skats uz diezgan apmākušos Cīrihi. Tagad tiešām varu teikt, ka aiz visiem mākoņiem (pat pašiem tumšākajiem) ir saule :) sagaidīju savu koferi un devos meklēt savu ģimeni. Nebija grūti atrast, mani sagaidīja divas no meitenēm un viņu tētis. Tajā brīdī es sapratu, ka nebūšu ieslēgta pagrabā un paverdzināta, kā man te iedomājās daži no jums, mīļie draugi. Tad nu brauciens uz jaunajām mājām bija interesants, kalni, kalni, kalni! Redzēju arī Alpus un sniegu, pasakaini! Dodamies tik augstāk un augstāk. Tieku informēta, ka dzīvojam uz apmēram 700m augsta kalna. Zinu, ka tie nav Alpi, un ka šīs apkaimes kalnu grēdu sauc Albis, bet man arī šie jau ir Alpi. :D Iepazīšanās ar visām meitenēm noritēja veiksmīgi, izpakoju gardās dāvanas un gida pavadībā devos ekskursijā pa māju. Liela, un pirmajā mirklī likās, ka es apmaldīšos. Viņiem ir daudz grāmatu angļu valodā, un tieši tās, ko jau sen gribu izlasīt. super.. Pie vakariņu galda saprotu, ka mazākā no meitenēm ar mani baidās runāt, bet tā tas kādu nedēļu esot vienmēr, kamēr pierod pie jaunas auklītes. Visu, ko vēlas man teikt, saka mammai vai māsām un tad viņas man. Atvieglojums, ka lielajām meitenēm pašlaik būs divas nedēļas garas skolas brīvdienas, vismaz palīdzēs parādīt, kas, kur, ko un kā. 
Finally there was announcement about landing.. I almost started to cry from all this stress. and the view from the plane was like in a fairytale. just except the moment when plane almost is almost landed and it looks like it will stuck in a tree or settle down on a house is crazy :D soo.. some applausses when plane landed and I saw Zürich, quite dark and rainy. Now I can definetely say that behind every cloud there is a sun. :) went to wait for my bags and too meet family. Was not hard to find, because two of the girls and their dad picked me up. and then  I definetely knew that I wont be a slave or smtg more crazy, like some of my friends imagined :D Then we had a drive to my new home. :) I was informed that I will live on a hill thats around 700 metres high. I know these are not Alps, its Albis, but anyway for me its almost Alps. Introducing with girls and family went well, then I had tour around the house (its sooo big, I think I will get lost in it :D) and they have a lot of books in English, a lot of really good ones that are already in my reading list. Love it! Then we had nice dinner, and I packed out things that I bring from Latvia. So I will be a nanny for three girls. and the little one doesn't really want to speak with me, she was a bit shy, but her mum said that it's always like that with all nannies, thet she doesn't speak at least one week. But she told all the things that she wanted to tell me to her mum or sisters. It is really good that both bigger ones will have school vacation for two weeks.

Svētdiena man ir brīva, bet tā kā gribu labāk iepazīt ģimeni, tad dodos kopējās brokastīs. Visa ğimene grasās doties uz baznīcu un tad baseinu. Es gan pēc visa stresa nolēmu palikt mājās un izpakot somu. Aiz neko darīt paskatījos Džeimija Olivera pavārmākslu un sapratu, ka es gribu kaut ko gatavot. It kā svētdienā viņi gatavo paši, bet domāju, ka pēc baseina gan būs noguruši un priecāsies par vakariņām. Pagatavoju kuskusu ar darzeņiem un salātus. Pavisam vienkārši. Un protams viņi bija priecīgi un teica, ka esot ļoti garšīgi. Jāatzīst, ka bija tiešām izdevies pagatavot ļoti labi.
Sunday is free for me, but as I want to get to know family better I spent some time with girls and had breakfast together with them. Then they went to a church and a pool, but i stayed to pack out my bags and rest for a while. and I found the TV channel where there was jamie Oliver tv show.. mmm.. got hungry and decided to cook dinner for myself and family. usually they cook on sundays, but as i had nothing to do... and they were really happy and impressed that i can make good dinner :)  I really made them good, even I liked what I cooked (couscous with vegetables and a salad) :) 

Pirmdiena izvērtās samērā smaga, jo iepriekšējā auklīte nav bijusi no tām kārtīgākajām. Piebildīšu, ka manos pienākumos ietilpst mājas kārtošana un tīrīšana, kā arī ēst gatavošana, ne tikai bērnu auklēšana. Esmu riktīga mājsaimniece. Tad nu tā. Ķēros pie virtuvju tīrīšanas (mājā ir divas), meitenes ļoti čaklas un izpalīdzīgas, visu ierāda, kur atrodas un palīdz visos mājas darbos. Labi, ka viņām brīvdienas. Trakākā lieta bija tā, ka Bekija sāka raudāt tāpēc, ka multene nedarbojas, un es īsti nezināju, kā viņu nomierināt, jo viņa vēl ar mani nerunāja. turklāt tikai pirmā diena un nezinu kādi paņēmieni labāk iedarbojas, kas man jādara uzmanības novēršanai un tā tālāk. bet pēc mirkļa viņa nomierinājās un sāka pat ar mani runāt un stastīt visu, kas notiek viņas mīļākajā multenė. un vēlāk pēc pāris stundam jau teica, ka mīlot mani :)
Monday was quite hard, because previous nanny was not the best one in cleaning. I will add that im not just a nanny, I need to clean and cook as well. like a real housewife :D so I cleaned both kitchens and organized them. Girls were helping a lot. It is good that they have this school vacation. :) The hardest thing was thet they had argue and the little one was crying like crazy and I didn't know what to do bc she didn't want to speak with me, but somehow she calmed down and started to tell me about her favourite animated movie. and few hours later she already said that she loves me :)

Arī otrdiena izvertās interesanta, daudz atkal kartojām un tīrījām. pēc tam devāmies pagalmā spēlēt visādas spēles un tagad seko labakais - ir tikai otrā diena un es esot ļauna aukle un aizskarot Bekijas jūtas, jo neļāvu viņai sist māsu. Bekija sāka raudāt un ieskrēja māja, zvanīt mammai un teikt, ka esmu ļauna. turklāt to visu vēroja kaimiņu tante, kas vienmēr visu redz un skatījās uz mani ar tādu skatienu it kā es būtu situsi meitnes. Jāpiebilst, ka viņa nesaprot angliski, tāpēc es nezinu, ko viņa varēja padomāt. Tad nu drusku biju stresā, tikai otrā diena, bet mazā jau uzskata, ka esmu ļauna. Vēlāk, parrunājot ar vecākiem dienas notikumus, mēs tikai pasmējāmies, ka es tiešām esmu "briesmīgi ļauna auklīte". :D
Tuesday was interesting too, because we did a lot of arranging and cleaning things and went to play games outside. And now is the best - I am mean nanny and I hurted feelings of Rebecka because I didn't let her to hit her sister. she cried and runned inside the house and the lady who lives next doors and always sees everything looked at me like I would really hit Becky or did anything bad. I need to say that she doesnt' understand english, so maybe it really looked like I was mean :D So Rebecka (we call her just Becky) called her mum and told that I am mean :D I was a bit in stress, just second day and I'm already making troubles :D but from 4 year old kid it sounds so sweet "you hurt my feelings". When her mum came home we explaned the situation and well, we made a lough a little bit that I am a "really bad nanny" :D

Trešdiena bija jauka un saulaina, devāmies pastaigā uz Aeugst am Albis. Meitenes parādīa, kur atrodas veikals, skola un spēļu laukumi. daudz spēlējāmies un šūpojāmies, pēc tam devāmies pagatavot vakariņas. Ir ļoti labi, ka meitenes ēd visu, tāpēc es varu izpausties ar gatavošanu. turklāt ledusskapis ir vienmēr pilns ar visu nepieciešamo, tiešām varu paradīt savas spējas :)un pašlaik man sanāk labi, vismaz ģimenei patīk manis gatavotais ēdiens. un šodien uzcepām arī maizi, kas sanāca ļoti garšīga :)
Wednesday was nice and sunny and we had a walk through the Aeugst am Albis, girls showed me the shop and school and playgrounds. so we played a lot and then we went home to make dinners. It is good that girls eat everything and I can cook all the things that I want. Fridge is always fool with everything that I need. I can really show my cooking skills. and so far I am really doing very well. at least the family likes the things that I am cooking. and we made a bread, that was soo delicious. ^^
Ceturtdiena bija lietaina, bet mēs izdarījām visus darāmos darbus un pagatavojām zupu pusdienām un vakariņām, un tākā nebija ko vairāk darīt, mēs nolēmām doties lietainā pastaigā. Bekija, protams, sajūsma, velk gumijas zābakus un lietus mēteli un priecājas, ka varēs lekt visās peļķēs. kamēr mēs tā gājām sāka SNIGT!  mans pirmais sniegs :) ziema vairs nav aiz kalniem.
It was raining on Thursday, but we did all the cleaning things and made a soup for a lunch and dinner.. we didnt have anything to do so we decided to go for a walk in a rain. exciting for Becky, she put on her rain boots and rain coat  and was happy that it is allowed to jump in water.. We went to see the lake that is near, and as we were walking it started to SNOW :)  First snow for me ^^ and winter is not far away.. 

Piektdien devāmies uz dzīvnieku parku, kurā ir eiropas savvalas dzīvnieki. Bijām nedaudz sarūgtinātas un vīlušās, ka neredzējām lāci, bet viņš laikam gulēja, jo bijām ieradušās diezgan agri. Toties redzejām aļņus, briežus, lūsi, savvaļas kaķi, vilkus un meža cūkas. tad devāmies tālāk uz meiteņu mammas darba vietu, sagaidījām viņu un devāmies uz lielveikalu. pastaigāju drusku pa veikaliem, aplūkojot kādas ir cenas un kāds piedāvājums un ieraudzīju superīgus rudens zābakus, kurus gribu, jo manējie līdzpaņemtie ir cauri :( tad devāmies pirkt ēdienu (viņi ieperkās reizi nedēļā) nākamreiz man jāsastāda saraksts ar nepieciešamo, savādāk ir drusku tracis, kad nezinu, ko vajag un ko ne. Biju diezgan nogurusi no šodienas un gatavot īsti negribējās, ģimene devās uz baseinu, bet es tikmēr devos relaksējošā dušā un pēc tam sagatavoju uz fikso makaronus ar mērci un salātiem. Ģimene bija parsteigta, jo it kā runājām, ka ja esmu nogurusi varu vienkārši sagatavot maizītes. 
On Friday we went to animal park, that was really nice. There were all wild animals that lives in Europe. We were just a little bit dissapointed that we didn't see the bear, probably he was still sleeping, as we were there quite early. but we saw, muse, deers, lynx, wild cat, woolfs and wild pigs.. then we went further to their mums work, waited for her and then went to shopping mall, looked a little bit around and saw really lovely boots for autumn.. aw.. I want them :D then we went for food shopping. Next time I will need to make a list for the things that we need :D otherwise it was a bit crazy in the shop :D was very tired from all the exciting things and walking today, so I even didnt want to cook D: but family went to a pool and i took a nice and relaxing shower and made nice dinners, pasta with a wonderful souce and salads. They were happy, because we actually arranged that I am tired and I will just make sandwiches. 


Tātad mīļie draugi tiktāl man te ļoti patīk un es mīlu šejienes skaisto dabu. esmu iemīlējusies kalnos. ^^ un ģimene ir jauka, meitenes ir draudzīgas un man patīk būt šeit. katrs mirklis ir interesants, piemēram, Bekija viendien pagaršoja zupu, ko varīju un teica, ka garšo pēc zupas. nu mīlıgi :) Paldies Dievam par šo iespēju te atrasties. un par savu nedēļas nogali pastastīšu vēlā.
So... my dear friends - so far I really like it and I love the beautiful nature here. I am in love with the mountains. ^^ And family is nice, girls are friendly and I like to be here. Every moment here is interesting. for example one day Becky tried my soup and said that it tastes like a soup. so cute :) Thanks to the God for this opportunity to be here. And later I will tell you about my weekend :) 

Komentāri

Unknown teica…
Beidzot sagaidiju. ;) Super. Man prieks par tevi. ;) Gads paies nemamot. ;)
Elīna Sniedze teica…
Laiks skrien vēja spārniem.. ;)
Barbara May teica…
Forši, man prieks par tevi, jo tu vienmēr esi lūkojusies au-pair virzienā! Lai arī turpmāk viss ir tik pat interesants un aizraujošs!
Unknown teica…
Prieks par tevi, saule, un par visiem taviem orgāniem,kas netika pārdoti! :D Baudi dzīvi un šo laiku ;)
Elīna Sniedze teica…
Liels paldies, mana mīļā! Pietrūkst naksnīgo pastaigu un fotosesijas šeit varētu būt pasakainas! ;)
Elīna Sniedze teica…
Paldies! Ar bērniem katra diena ir īpaša un aizraujoša :)
Dace teica…
Un es te domāju, ka tā par perfekto atbildi bija? :)
Elīna Sniedze teica…
Jautājums bija, kā es piespiedīšu meitenes izpildīt mājasdarbus, ja viņas neparakstās uz kaut kādiem kompromisiem. Atbildēju,ka teikšu tas ir viņu darbs, kas ir jāizdara neatkarīgi ne no kā.